De filosofie van Nutriphyt

De meest sublieme vorm van gezondheidszorg is preventie en de juiste voeding speelt daarbij een sleutelrol. Voeding wordt vaak stiefmoederlijk behandeld; niettemin vormt ze de basis voor het aanmaken van ons genetisch materiaal, de energieproductie en voor de toevoer van essentiële stoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidantia. Kortom, uit voeding worden alle noodzakelijke bouwstenen gehaald om ons lichaam langdurig gezond te houden en goed te laten functioneren.

Voor onze primaire eiwitten zijn we afhankelijk van de plantenwereld. Tegelijk zien we dat planten zich onderscheiden door specifieke kenmerkende stoffen  waarbij er ook zoiets bestaat als chemische ecologie: al naargelang hun biotoop maken planten bepaalde secundaire plantenstoffen aan die het natuurlijke verdedigingssysteem vormen tegen diverse stressoren, waaronder weersinvloeden, insecten, schimmels en andere ziekteverwekkers. Die secundaire plantenstoffen kunnen ook voor ons nuttig zijn. En precies daarover gaat het bij fytotherapie: de toevoer van nuttige nutriënten.

gabriel-vrijstaand-filosofie
Onderzoek en research

Eén van de taken van Nutriphyt is onder andere research & development waarmee vernieuwende producten op de markt kunnen worden gebracht die de relevante en natuurlijke voedingscomponenten bevatten om het lichaam optimaal te laten functioneren.

Wij zien er op toe dat alles gebeurt op een wetenschappelijk onderbouwde manier; dit betekent onder andere dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en gestandaardiseerde stoffen waarvoor degelijk wetenschappelijk materiaal voorhanden is.

Tegelijk houden wij het (para-)medische korps op de hoogte in de vorm van seminars en congressen. Nutriphyt profileert zich dan ook vooral naar specialisten, huisartsen, apothekers en paramedici.

Nutriphyt NV werd in 2002 opgericht door drs. Gabriël Devriendt.

Functional Foods Het concept ‘Functional Foods’ verwijst naar voedingsmiddelen met een mogelijk toegevoegde waarde voor de gezondheid of lichaamsfuncties. ‘Functional Foods’ worden ook wel nutricijnen, nutriceuticals of nutricamenten genoemd en indien ze van plantaardige oorsprong zijn, wordt naar ze verwezen met de term ‘Fytonutriënten’.

nature-separator

Natuurlijke producten
Onze voeding bevat naast talrijke nutriënten ook stoffen met functionele eigenschappen; deze stoffen worden ‘bioactieve’ stoffen genoemd. De voedingswetenschap heeft het voorbije decennium grote vooruitgang geboekt inzake onderzoek naar bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen komen vooral voor in plantaardige voedings-stoffen (groenten en fruit, kruiden, granen). Uit research is gebleken dat afzonderlijke nutriënten de cel-tot-celcommunicatie kunnen verbeteren, DNA-beschadiging kunnen herstellen,

toxines kunnen verwijderen, een anti-oxidatieve werking kunnen hebben en het immuunsysteem kunnen stimuleren. We stellen vast dat door het productieproces in de landbouw vele groenten en fruit nog maar weinig bouwstoffen bevatten. Bovendien bevatten onze groenten en fruit veel residuen die op lange termijn vaak toxisch zijn. Om die reden kunnen voedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid (voedings-supplementen) van belangrijke toegevoegde waarde zijn.
Het is belangrijk om te onderstrepen dat geen enkel product alle voedings-stoffen in voldoende mate bevat: variatie in onze voeding is dus nood-zakelijk.
Een belangrijk verschil tussen functionele voedingsstoffen en geneesmiddelen tenslotte is dat de voedingssupplementen van Nutriphyt natuurlijk zijn en bijgevolg geen bijwerkingen kunnen hebben die typisch zijn voor synthetische stoffen en synthetische voedingssupplementen.