Niets is zo wonderlijk als een pas geboren baby. Moeder natuur zorgt er normaal gesproken voor dat het jonge kindje meteen voluit functioneert en dat het groeit en zich ontwikkelt. De liefdevolle zorg van de ouders doet de rest. En tegelijk is niets zo kwetsbaar als het jonge kind en liggen tal van kinderkwalen op de loer. Lees in dit blogartikel hoe de gezondheid van het kind op natuurlijke wijze kan worden ondersteund.
Inhoudsopgave
- Borstvoeding
- Of flesvoeding?
- Vitamine D, K en omega 3-vetzuren
- Opbouw van de darmflora
- De spijsvertering en buik ondersteunen
- Gezonde voeding voor oudere baby’s
- Activiteit en slaap
- Meer lezen?
Borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke en optimale voeding voor een baby. Het zit bomvol gunstige afweerstoffen, zoals lactoferrine, secretoir IgA en interferonen, het biedt bescherming tegen infecties, het heeft een goede vetzuursamenstelling met arachidonzuur, CLA, EPA, DHA en GLA – belangrijk voor de hersenen, het zenuwstelsel, en het immuunsysteem – en het is gemakkelijk verteerbaar en resorbeerbaar. Zo geeft de moeder bijna alle belangrijke voedingsstoffen door aan het kind. Let op, de samenstelling van moedermelk wordt bepaald door de voeding van de moeder. Gezonde voeding voor de moeder, vol voedingsstoffen zoals zink, ijzer, jodium, omega 3-vetzuren aangevuld met vitamine D suppletie, is dus essentieel.
Of flesvoeding?
Lukt of past borstvoeding geven niet, dan is flesvoeding het alternatief. Ook flesvoeding bevat bijna alle voedingsstoffen voor het kindje. Flesvoeding op basis van koemelk, met lactose, komt het dichtst in de buurt van moedermelk. De meeste pasgeboren baby’s kunnen melksuiker nog goed verteren. Galactose in lactose helpt bovendien de darmflora. Heeft de baby last van koemelk, kies dan voor een hypoallergeen product of flesvoeding op basis van geitenmelk. Vermijd producten met maltodextrine, glucosestroop en maïszetmeel. Biologische producten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen verdienen vanzelfsprekend de voorkeur.
Vitamine D, K en omega 3-vetzuren
Voor zowel moedermelk als flesvoeding geldt dat er onvoldoende vitamine D3 en vitamine K in zit (bij minder dan 500 milliliter flesvoeding). De darmflora van de baby, waar vitamine K1 wordt geproduceerd, is de eerste maanden nog niet goed gevormd waardoor een aanvulling wordt geadviseerd. Vitamine D is onder meer belangrijk voor de opbouw van het immuunsysteem en voor de groei van botten en spieren. Aanbevolen wordt een dagelijkse aanvulling van 400 i.e. of 10 mcg vitamine D3 in elk geval tot 4 jaar en 150 mcg vitamine K (in elk geval de eerste twaalf weken). Vlak na de geboorte kan ook 1 mg vitamine K1 via een prikje worden gegeven. Al tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding is voldoende inname van omega 3-vetzuren door de moeder belangrijk voor de ontwikkeling van onder meer de hersenen en de ogen van het ongeboren kindje. Ook flesvoeding kan goed worden aangevuld met bijvoorbeeld 1 softgel omega 3-vetzuren.
Opbouw van de darmflora
Sommige kinderkwalen kunnen gerelateerd zijn aan de aard van de spijsvertering en darmflora van het kindje. In de baarmoeder heeft een baby nog nauwelijks darmflora. Bij een vaginale geboorte ontvangt de baby de eerste symbionte flora van de moeder. Via de moedermelk begint de verdere opbouw met nuttige flora tot aan de kindertijd toe. Bij een geboorte via een keizersnede verloopt de opbouw anders. Darmen van keizersnede kindjes bevatten minder gezonde micro-organismen in aanvang. Naarmate ze ouder worden, kunnen deze verschillen in het darmmicrobioom verdwijnen. Ook dit hangt natuurlijk weer af van de aard van de voeding van het iets oudere kind. En let op: ook hier is de gezondheid van de moeder essentieel. De gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap en na de geboorte kan mede van invloed zijn op het microbioom van het kind.
De spijsvertering en buik ondersteunen
Zowel bij flesvoeding als in aanvulling op borstvoeding kan gekozen worden voor een mild pre- en probioticaproduct. De probiotica kan worden gemengd in de flesvoeding of op de tepel van de moeder worden aangebracht. Vanaf zes maanden kan ook gekozen worden voor een formule die de hele spijsvertering van het kindje ondersteunt. Let op, woon je in België, overleg dan eerst met een arts. Voedingssupplementen zijn daar toegestaan voor kinderen vanaf 3 jaar. Pas op met antibioticagebruik en een omgeving waarin veel toxines voorkomen; deze kunnen een nadelig effect hebben op de darmflora.
Gezonde voeding voor oudere baby’s
Wanneer start je nu met vaste voeding? Dat kan per kindje verschillen; gemiddeld is dat echter rond de leeftijd van zes maanden. Belangrijk is om het kind de tijd te geven om aan gezonde voedingsmiddelen te wennen en niet te veel tegelijk te introduceren. In het begin zal de voeding nog vloeibaar of gepureerd kunnen worden aangeboden, en deze consistentie kan geleidelijk aan dikker worden gemaakt totdat er wordt overgestapt op vast voedsel. Gevarieerde gezonde voeding voor oudere baby’s bevat groenten, fruit, volle granen (iets later), eiwitten en gezonde vetten. Vermijd suiker, zoetstoffen, zout en kunstmatige toevoegingen in voeding. Dit vermindert het risico op obesitas en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Ook voldoende hydratatie (water) is belangrijk.
Activiteit en slaap
Voldoende slaap is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Pasgeborenen slapen over het algemeen meerdere keren per dag en nacht. Vanaf 3-6 maanden ontwikkelen baby’s een iets consistenter slaappatroon in de nacht met een middagslaapje van 1-3 uur tijdens de dag. Het middagslaapje wordt vanaf 12 maanden steeds korter met individuele verschillen. Een rustige prikkelarme slaapomgeving is belangrijk. Regelmatige lichamelijke activiteit en spelen zijn tot slot belangrijk voor de ontwikkeling van spieren, botten en het cardiovasculaire systeem, evenals voor de algemene fysieke en mentale gezondheid van het kind.
Meer lezen?
Lees ook onze wetenschappelijke artikelen over tal van onderwerpen op ReThink Foundation. ReThink Foundation draagt bij aan bewustzijn over gezondheid.