De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Je huid verzorg je meestal van buitenaf met allerlei douchegels, crèmes, scrubs en maskertjes. Helaas doe je daarmee soms meer kwaad dan goed. Huidaandoeningen kennen bovendien diverse inwendige oorzaken. Waarop wil je bedacht zijn bij huidproblemen? En hoe zorg je goed voor je huid van binnenuit? In dit blogartikel geven we je 8 gouden tips voor een gezonde huid.
Inhoudsopgave
- De huid; je grootste orgaan
- Huidaandoeningen; wat zijn jouw triggers?
- 8 gouden tips voor een gezonde huid:
- De basis: gezonde voeding
- Triggers in voeding
- Pak insulineresistentie aan
- Vermijd stress
- Zorg voor een gezonde darmfunctie
- Houd het microbioom van je huid intact
- Gunstige voedingsstoffen voor je huid
- Zoek het zonnetje op
- Meer lezen?
De huid; je grootste orgaan
Met een oppervlak van ongeveer 1.5 – 2.0 m2 weegt je huid, inclusief het onderhuidse bindweefsel, tussen de 15 en 20 kg. Je huid bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is de opperhuid: de epidermis. De middelste laag heet de lederhuid: de dermis. En de onderste laag is het onderhuidse bindweefsel: de subcutis. Bindweefsel verbindt en steunt je weefsels en organen. Onder de subcutis bevindt zich nog een vetlaag. Je huid heeft een belangrijke functie. Een intacte huid vormt een belangrijke barrière voor allerlei invloeden van buitenaf. Je huid kent een eigen microbioom en op en in je huid bevindt zich een scala aan antimicrobiële eiwitten van je aangeboren afweer.
Huidaandoeningen: wat zijn jouw triggers?
Er zijn ruim tweeduizend huidziekten bekend. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 8 mensen last van een chronische huidaandoening en neemt dit aantal toe. Eczeem en psoriasis zijn twee van de meest voorkomende chronische huidziekten ter wereld. Naast fysieke ongemakken, zoals rode plekken, zwellingen en jeuk, kunnen huidziektes ook flinke psychosociale en mentale gevolgen hebben. Huidproblemen kunnen het gevolg zijn van verstoringen van diverse lichamelijke aspecten, zoals je spijsvertering, je hormonale balans, laaggradige ontstekingen of insulineresistentie. Factoren zoals stress, verkeerde voeding en bijvoorbeeld alcohol kunnen de problemen nog eens extra triggeren en verergeren. De zoektocht naar verlichting van huidklachten is voor iedereen dan ook een persoonlijke.
We geven je 8 gouden tips die een gezonde huid van binnenuit ondersteunen.
1. De basis: gezonde voeding
We kunnen het niet genoeg benadrukken; “alles wat je eet, moet je kunnen verteren en moet geen onnodige ballast geven in je lichaam, wil het iets goeds voor je kunnen betekenen”. Een mediterraan voedingspatroon, met hoofdzakelijk pure onbewerkte producten zoals veel biologische groenten, fruit, noten en zaden, peulvruchten, gezonde granen, gevogelte, vis en meervoudige onverzadigde vetzuren, vormt een goede basis voor een gezonde huid. Ook voldoende water drinken is essentieel. Bewerkte en ultrabewerkte voeding kan een overmaat aan suikers, zout, ongezonde verzadigde vetten, geur-, kleur- en smaak- en zoetstoffen en conserveringsmiddelen bevatten. Dat moet je lichaam allemaal afbreken en vormt een grote belasting op je lever. Daarnaast bevat sterk bewerkte voeding vaak een laag gehalte aan vitaminen, mineralen en vezels en veel lege calorieën. Ofwel, het vult, maar is niet voedzaam. Eerlijke voeding voedt. Ook je huid.
2. Triggers in voeding
Verkeerde voedselkeuzes vormen doorgaans niet de oorzaak van huidproblemen, maar kunnen huidaandoeningen wel triggeren. Let onder meer op:
- suikers en voeding met een hoogglycemische index;
- melkproducten, deze bevatten veel IGF1 ofwel Insuline Like Growth Factor-1;
- voeding met omega 6-vetten, zoals zonnebloemolie, chips, rood vlees;
- voeding met transvetten, zoals margarine, koek, snacks, chips en snoep;
- te veel alcohol, vanwege de grote belasting op de lever;
- allergenen, zoals pinda’s, gluten, schaaldieren, vis, noten en ei;
- histaminerijke voeding, zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst en gistextracten.
3. Pak insulineresistentie aan
Een belangrijke onderliggende oorzaak van acne kan insulineresistentie zijn. Zorg dus voor een normale hormonale balans met een stabiele bloedsuikerspiegel. Insulineresistentie, verhoogt net zoals IGF1, de talgproductie, de aanmaak van cellen en het vergroot talgklieren. Ook zorgt insulineresistentie voor meer testosteronproductie wat weer wordt omgezet in dihydrotestosteron. Waak dus voor insulineresistentie. Minder suikers en voeding met een hoogglycemische index, minder vaak eten op een dag, intermittent fasting, calorierestrictie en krachttraining, nuchter bewegen of bewegen voor de maaltijd zijn interventies die hierop een gunstig effect hebben.
4. Vermijd stress
Stress, en dan met name chronische stress, kan op een negatieve manier de barrièrefunctie van de huid beïnvloeden waardoor we gevoeliger worden voor huidaandoeningen. Jeuk en uitbarstingen van puistjes op het gezicht en de schouders kunnen dan ook worden getriggerd door stress. Pak je stress dus aan waar mogelijk en investeer actief in ontspanning in een vorm die voor jou werkt, zoals yoga, wandelen, op pad in de natuur, meditatie of de sauna.
5. Zorg voor een gezonde darmfunctie
Een gezonde darmfunctie hangt onder meer samen met een rijk microbioom en een goede intestinale barrièrefunctie en zorgt, samen met je nieren en lever, voor een goede detoxificatie. Dat wat je dagelijks eet, vormt de voeding voor je microbioom ofwel darmflora, zie ook tip 1. Variatie is hierbij het toverwoord. Streef bijvoorbeeld naar vijfentwintig verschillende groenten en fruit per week. Hoe groter de variatie en inname van vezels uit plantaardige voeding, hoe rijker je microbioom. Ook gefermenteerde producten kunnen helpen, mits je ze goed kunt verdragen. Of kies voor een mooi leefstijlproduct of een voedingssupplement met goedaardige bacteriën. Als je buik er wel bij vaart, dan komt dat ook je huid ten goede.
6. Houd het microbioom van je huid intact
Je huid kent een eigen microbioom met verschillende micro-organismen. Deze barrièrefunctie wil je niet verstoren. Veelvuldig gebruik van zeep en reinigingsproducten doet dat echter wel. Een gezonde huid heeft een pH-waarde van 4,5. Reinigingsproducten met een pH van 4,5 hebben dan ook een gunstig effect op de huid. Dep je huid met een mix van een kleine hoeveelheid appelciderazijn vermengd met water. Dit helpt een verstoord microbioom van je huid herstellen. Kies voor de uitwendige voeding van je huid bij voorkeur voor natuurlijke producten, zoals de skin balm Youvital.
7. Gunstige voedingsstoffen voor je huid
Afhankelijk van wat de oorzaak is van huidaandoeningen zijn er diverse voedingsstoffen met een gunstig effect op je huid. Je kunt denken aan producten die je spijsvertering en darmfunctie ondersteunen aangevuld met zink. Is er sprake van een ontstekingsachtig beeld, dan kunnen omega 3-vetzuren en combinatieproducten met antioxidanten waardevol zijn. Gaat het om hormonale verstoringen, dan kan een product dat een normale bloedsuikerspiegel en testosterongehalte ondersteunt, zinvol zijn. Vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de huid zijn vitamine B2, B3, B8 (biotine), vitamine A, C en zink, jodium en koper.
8. Zoek het zonnetje op
Tot slot, niets zo controversieel als de berichten over de zon op de huid. Smeren, smeren en smeren, is vaak het devies. Smeren we ons echter in, dan maakt je huid geen vitamine D3 meer aan. Een licht gebruinde huid zorgt bovendien van nature voor bescherming tegen de zon. De zon volledig vermijden is dan ook niet nodig. Onze huid is echter niet bestand tegen uitgebreid ‘bakken’ in de zon, wat je huidskleur ook is. Onze huid gedijt wel goed bij regelmatig een beetje zonlicht. Zoek de zon in de vroege of late middaguren kort op. Voor de meeste mensen is 20-30 minuten onbeschermd in de zon voldoende.
Meer lezen?
Op de website van Logic of Nature vind je diverse blogs op het gebied van gezondheid en welzijn. Op zoek naar meer verdieping? Lees dan onze wetenschappelijke artikelen op de website van ReThink Foundation of bekijk het prachtige online seminar over huidziektes en acne. ReThink Foundation draagt bij aan bewustzijn over gezondheid.