“Als je gezond en gevarieerd eet, heb je geen voedingssupplementen nodig”, zo stelt het Voedingscentrum. In theorie is dat waar. De praktijk is echter weerbarstiger. Lang niet iedereen voldoet aan deze voorwaarden. Vitaminen en mineralen heb je bovendien nodig voor de normale werking van al je lichaamsfuncties. En daarop kun je niet zuinig genoeg zijn. In dit blogartikel lees je alles over de gunstige bijdrage van vitaminen en mineralen. Zo kun je zelf beoordelen of investeren in een goede multivitamine loont.
Inhoudsopgave
- Je lichaam draait op macro- en micronutriënten
- Voor sterke spieren, botten en bindweefsel
- De aanmaak van witte en rode bloedcellen en hemoglobine
- Vernieuwing van cellen en weefsels
- Normale psychologische en cognitieve functies
- Ondersteuning van je energiestofwisseling en bij vermoeidheid
- Een positieve invloed op je zenuwstelsel
- Je immuunsysteem ondersteunen
- Een goed gebit, een normale huid en sterke haren en nagels
- Waaraan voldoet een goede multivitamine?
- Voor wie is een multivitamine geschikt?
- Meer lezen?
Je lichaam draait op macro- en micronutriënten
Voor een normale werking van al je lichaamsprocessen heb je alle voedingsstoffen nodig. Niet alleen macronutriënten – goede eiwitten, vetten en koolhydraten –, maar ook micronutriënten – vitaminen, mineralen en spoorelementen. Daarnaast leveren fytonutriënten – bioactieve stoffen uit planten – een gunstige bijdrage. Je lichaam kan de meeste vitaminen en mineralen niet zelf aanmaken. Uitzonderingen zijn vitamine K, vitamine A, vitamine D en vitamine B3. Je haalt je micro- en fytonutriënten dus voor 98% uit goede voeding. Wat doen vitaminen en mineralen in je lichaam?
Voor sterke spieren, botten en bindweefsel
Diverse vitaminen en mineralen dragen bij aan de normale werking van je spieren, botten en bindweefsel. Een bekend ‘bottenduo’ bestaat bijvoorbeeld uit vitamine D3 en K2. D3 zorgt ervoor dat fosfor en calcium goed uit je voeding worden opgenomen en K2 helpt calcium vervolgens te distribueren in je lichaam. Dankzij D3 en K2 worden beide stoffen vervolgens veilig uit je bloedbaan gehaald en opgenomen in je botweefsel. Daarnaast zijn ook zink, magnesium en mangaan belangrijke spelers in je botgezondheid. Ook je spieren hebben belang bij voldoende vitamine D én bij de mineralen kalium, magnesium en calcium. Koper en mangaan heb je nodig voor de aanmaak van bindweefsel en kraakbeen in je gewrichten.
De aanmaak van witte en rode bloedcellen en hemoglobine
Je bloed bestaat voor de helft uit plasma en voor de andere helft uit rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Nieuwe bloedcellen ontstaan in je beenmerg en hebben een beperkte levensduur. Je maakt dus continu nieuwe bloedcellen aan. Folaat (vitamine B11) ondersteunt de aanmaak van rode én witte bloedlichaampjes. IJzer, vitamine B2, B6 en B12 dragen bij tot de normale vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen, het grootste deel van je bloedcellen, vervoeren zuurstof door je lichaam met behulp van het eiwit hemoglobine. Hemoglobine bindt zich aan zuurstof en is daardoor een ideaal transportmiddel. Hiervoor is voldoende ijzer nodig. IJzer zorgt, naast voor transport, ook voor de aanmaak van hemoglobine.
Vernieuwing van cellen en weefsels
In je lichaam vindt constant deling van cellen plaats waardoor nieuwe cellen ontstaan. Cellen delen onder meer om oude of kapotte cellen te vervangen en zodat je kunt groeien. Zo worden weefsels onderhouden en gerepareerd en wordt je immuunsysteem in stand gehouden. De voedingsstoffen zink, calcium, ijzer en magnesium en de vitaminen A, folaat (B11), B12 en D3 zijn allemaal essentieel voor de aanmaak van cellen en weefsels.
Normale psychologische en cognitieve functies
Geestelijke veerkracht, goed kunnen leren en concentreren, problemen kunnen oplossen, weerstand kunnen bieden bij stress en goed kunnen beredeneren, zijn allemaal voorbeelden van psychologische en cognitieve functies waarbij je hersenen en zenuwstelsel een rol spelen. En het zijn functies die je graag zo lang mogelijk in stand houdt. De mineralen ijzer, jodium en zink dragen bij aan je cognitieve functies. De B-vitaminen zoals B1, B3, B5, B6, biotine (B8), folaat (B11), B12 en magnesium en vitamine C zijn essentieel voor je psychologische functies.
Ondersteuning van je energiestofwisseling en bij vermoeidheid
Macronutriënten – eiwitten, vetten en koolhydraten – geven je lichaam energie in de vorm van calorieën. Koolhydraten worden omgezet in glucose en vetten in vetzuren, beide vormen belangrijke brandstofbronnen. Eiwitten fungeren vooral als bouwstoffen. Micronutriënten zoals vitaminen en mineralen leveren op zich geen energie, maar spelen wel een belangrijke rol in je energiestofwisseling en bij vermoeidheid. Onmisbare nutriënten hiervoor zijn onder meer ook weer de B-vitaminen zoals B1, B3, B5, B6, biotine (B8) en B12 en de mineralen calcium, ijzer, jodium, koper, magnesium en mangaan.
Een positieve invloed op je zenuwstelsel
Een ander belangrijk lichaamssysteem is je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel bestaat uit je hersenen, je ruggenmerg en al je zenuwen. Je hersenen regelen alles wat er in je lichaam gebeurt en wat je lichaam moet doen. Dankzij een netwerk van zenuwen in je hele lichaam krijgen je hersenen informatie en kunnen dan reageren. Zo regelt je zenuwstelsel alle handelingen; van het aansturen van spieren, het verwerken van zintuiglijke prikkels tot het verloop van emotionele en verstandelijke processen. De vitaminen B1, B3, B5, B6, biotine (B8) en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, koper en magnesium ondersteunen de normale werking van je zenuwstelsel. Calcium draagt bijvoorbeeld bij tot een normale neurotransmissie. Koper ondersteunt de opbouw van zenuwcellen. En magnesium speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen.
Je immuunsysteem ondersteunen
Niet alleen in de wintermaanden, maar het hele jaar door gebruikt je lichaam diverse vitaminen en mineralen zodat je immuunsysteem normaal blijft functioneren. Van vitamine C en D3 is meestal wel bekend dat ze een positieve invloed hebben op je afweersysteem. Echter ook de mineralen ijzer, koper, selenium, zink en de vitamines A, B6, folaat (B11), B12 en C spelen een rol in het normaal functioneren van je immuunsysteem.
Een goed gebit, een normale huid en sterke haren en nagels
Tot slot zijn vitaminen en mineralen ook belangrijk voor je tanden, huid, haren en nagels. Je tanden sterk houden, doe je onder meer met voldoende calcium, magnesium en vitamine D3. Vitamine C draagt bij aan normale collageenvorming voor zowel je tanden als je tandvlees. Voor een normale huid en slijmvliezen heb je vitamines A, B2, B3, biotine (vitamine B8) en C nodig en de mineralen jodium, koper en zink. Specifiek voor je nagels zijn de mineralen selenium en zink belangrijk. En je haar gedijt tenslotte goed bij voldoende biotine, koper, selenium en zink.
Waaraan voldoet een goede multivitamine?
Wil je investeren in je gezondheid, zorg dan altijd voor gezonde macro- en voldoende micronutriënten. Gezonde, gevarieerde en hoofdzakelijk natuurlijke en plantaardige voeding vormt altijd je belangrijkste basis. Een multivitamine vormt hierop een waardevolle aanvulling. Een essentieel vertrekpunt is dat je je lichaam ondersteunt en niet verstoort. Een goede multivitamine is dan ook niet te hooggedoseerd en bevat alle vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen. Vaak bevat een goede multivitamine ook waardevolle plantstoffen. De ingrediënten moeten goed opneembaar zijn door je lichaam. Kies dus altijd voor een natuurlijke multivitamine met bioactieve voedingsstoffen en zo min mogelijk vulstoffen.
Voor wie is een multivitamine geschikt?
Een adequaat gedoseerde multivitamine is in principe voor iedereen geschikt. Eet je vegetarisch of veganistisch? Of eet je eenzijdig of te veel bewerkte voeding? Dan is een multivitamine zeker aan te raden. In stresssituaties, in de wintermaanden of bijvoorbeeld in herstelperiodes is het eveneens extra belangrijk dat je voldoende van alle nutriënten binnenkrijgt. Mensen met een actieve leefstijl, zwangere vrouwen, kinderen en jongeren, en ouderen zijn andere doelgroepen voor wie een multivitamine veel kan bieden. Heb je vragen over voedingssuppletie of onze multivitamine MultiPerfect? Benader ons gerust.
Meer lezen?
Op de website van Nutriphyt vind je diverse blogs op het gebied van gezondheid en welzijn. Op zoek naar meer verdieping? Dat bieden we ook. Lees bijvoorbeeld het wetenschappelijke artikel ‘Macronutriënten: plantaardig of niet?’ en/of ‘Micronutriënten: essentieel of niet?’ op de website van ReThink Foundation. ReThink Foundation heeft als missie bij te dragen aan bewustzijn over gezondheid. ReThink organiseert seminars en evenementen en brengt kennis over fysiologie en gezondheid bijeen van onderzoekers, instituten en (para)medische professionals.