Nu de herfst in aantocht is, is het weer tijd voor een ‘immuun-update’! Al eerder schreven we een informatieve blog over je weerstand. Daarin beschreven we onder meer hoe je immuunsysteem precies werkt en het belang van vitaminen daarin, zoals A, B6, B12, folaat, C en D, en mineralen, zoals zink en selenium. Er is echter ook een aantal ‘unusual suspects’ waarmee jij je lichaam in de komende maanden goed kunt ondersteunen. Lees meer in dit blogartikel.
Inhoudsopgave
- Maak kennis met beta-1,3/1,6 glucaan
- Kies voor krachtige kruiden- en plantenextracten
- Optimaliseer je omega 3-vetzurenstatus
- Verrijk je darmflora
- Meer lezen?
Maak kennis met beta-1,3/1,6 glucaan
Bètaglucanen zijn complexe vezels ofwel polysacchariden. Ze komen uit de celwand van verschillende voedingsmiddelen zoals haver, gerst, paddenstoelen of gist. De verschillende soorten bètaglucanen hebben verschillende effecten. Bètaglucanen uit granen zijn bijvoorbeeld goed voor een normale bloedglucose en verminderen cholesterol. Speciaal voor de winterperiode zijn de bètaglucanen uit paddenstoelen en gisten aangewezen. De werking van bètaglucanen is intensief onderzocht en gedocumenteerd in de laatste decennia met positieve resultaten. Veel onderzoek richt zich op de relatie met het immuunsysteem, al is daar formeel nog geen gezondheidsclaim voor vastgesteld.
Belangrijk bij een product met bètaglucanen is dat het de specifieke bèta-1,3- en -1,6-verbinding bevat en dat de zuiverheidgraad van het product boven de 90% is. Is dat niet het geval, dan verliest het product snel aan werking en kan het allergische reacties veroorzaken. Bètaglucaan is zuurresistent en passeert dus goed de maag. Imuglucan bevat bèta-(1,3)-(1,6)-D-glucanen uit de hoogwaardige gist Saccharomyces cerevisiae
Kies voor krachtige kruiden- en plantenextracten
Naast vitaminen en mineralen zijn er veel plantstoffen met een heilzame werking voor je lichaam. Veel van deze fytonutriënten kennen gezondheidsclaims waarvoor de Europese Commissie nog goedkeuring moet verlenen. We benoemen een aantal mooie plantstoffen met de ‘on hold-claim’ ‘ondersteunt je immuunsysteem’. Stoffen waar je misschien niet direct aan denkt!
Kurkuma of curcumine is afkomstig van de geelwortel of Curcuma longa. De geelwortel wordt al duizenden jaren benut. In veel voedingssupplementen wordt alleen curcumine als actieve stof gebruikt. Wist je dat de geelwortel echter nog veel meer gunstige stoffen bevat? Zoals de essentiële oliën turmerones, sesquiterpenen, specifieke curcuma eiwitten en oplosbare vezels.
Wilde marjolein of Origanum vulgare is een veelzijdig kruid afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het is niet alleen lekker in de keuken, maar ook een krachtig fytotherapeuticum in voedingssupplementen.
Moerasspirea of Filipendula ulmaria is een kruid waarvan de bloemen veel werden gebruikt om de lucht te verfrissen. Als fytonutriënt wordt er vaak thee van gemaakt, bijvoorbeeld als je je niet zo lekker voelt, en het wordt verwerkt in supplementen. Eén van de vele natuurlijke bestanddelen van de Moerasspirea is salicylzuur, ook wel spireazuur genoemd. Het is dan ook de Moerasspirea waaraan het aspirientje zijn naam te danken heeft.
Grote brandnetel of Urtica dioica is een kruid met verschillende gezondheidseffecten. De plant is rijk aan vitamine A, C, E en K en aan de mineralen calcium en ijzer. Het kruid is zeer geschikt voor thee. En behalve dat de plant ondersteunend is voor je urinewegen*, huid*, hart en bloedvaten* en prostaatfunctie*, draagt het kruid ook bij aan een normale werking van je immuunsysteem*.
Gember of Zingiber officinale ken je vast als pittige smaakmaker in de keuken. Gember wordt daarnaast veel gebruikt als neutraceutical, ter ondersteuning van je spijsvertering*, voor meer energie*, als antioxidant* en voor je weerstand*.
Theestruik of Camellia sinensis is een theeplant die van origine uit Zuid-Azië komt. In de reguliere geneeskunde wordt de voedingsstof – groene thee – eveneens gebruikt. In voedingssupplementen wordt de stof opgenomen vanwege de gunstige bijdrage aan het immuunsysteem*. Groene thee bevat meerdere actieve inhoudsstoffen zoals polyfenolen, looistoffen, flavonoïden en fenolzuren.
Zwarte (aal)bes of Ribus nigrum komt oorspronkelijk voor in Centraal- en Oost-Europa en in delen van Azië. Niet alleen de bes, maar ook de knoppen, zaden en bladeren bevatten gunstige actieve stoffen die veelvuldig worden gebruikt in fytotherapie voor meerdere toepassingen zoals de weerstand*.
Witte paardenkastanje of Aesculus hippocastanum bevat onder meer de actieve stof aescine. Ook vinden we vitamine C en diverse B-vitaminen terug in de kastanje.
Chlorella is tot slot een groene alg vol voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen zoals carotenoïden. De naam chlorella is afkomstig van het gegeven dat de plant rijk is aan chlorofyl (bladgroen). Ook chlorella ondersteunt je immuunsysteem.*
Mooie producten waarin meerdere gunstige plantstoffen worden gecombineerd zijn Zibofen en Pro statidil.
Optimaliseer je omega 3-vetzurenstatus
Over vetten kunnen we een blog op zich schrijven. Voor het thema weerstand beperken we ons tot de balans tussen je inname van omega 6- en omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren werken namelijk ontstekingsremmend, waarbij een teveel aan omega 6-vetzuren zorgt voor meer ontstekingsbevorderende activiteiten in je lichaam. Helaas eten we doorgaans te veel omega 6- vetzuren. Hoe kunnen we dat verbeteren? Door simpelweg meer omega 3-vetzuren te eten uit groenten, lijnzaad, vette vis (EPA en DHA) en biologisch vlees en eieren. En door minder producten te kiezen die rijk zijn aan omega 6-vetzuren, zoals plantaardige oliën, geharde vetten en niet-biologisch vlees, zuivel en eieren. Een optimale omega-6/omega-3 ratio bedraagt van 2/1 tot 4/1. Aanvulling met een zuiver visolie supplement vol omega 3-vetzuren EPA en DHA kan met Omarin.
Verrijk je darmflora
Ongeveer 70 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: zorg voor een sterke darmflora. Dat doe je in de eerste plaats met gezonde, hoofdzakelijk plantaardige voeding. Hoe gevarieerder het aanbod aan plantstoffen en vezels uit groenten, fruit, kruiden, zaden en noten, hoe rijker je microbioom zich kan ontwikkelen. Dat komt je hele gezondheid ten goede. Wil je met goedaardige bacteriën je darm nog verder verrijken tot een robuuste balans? Kies dan dagelijks voor een ultra breed en krachtig probiotisch leefstijlproduct zoals 7M Probiotic Concentrate. Daarmee voed je jouw belangrijkste zeven meter! Heb je een antibioticakuur nodig? Neem dan ook een toegespitste probioticakuur tijdens en na je antibiotica, zoals Lactophar of Fibraphar, speciaal voor de gevoelige buik.
Meer lezen?
- In de blog Wat mag er niet ontbreken in je toolkit voor een goede weerstand? lees je nog veel meer tips voor een goede weerstand.
- Op zoek naar nog meer verdieping? Dat vind je in het wetenschappelijke artikel Nutriënten als munitie voor de afweercompetentie op de website van ReThink Foundation. ReThink Foundation draagt bij aan bewustzijn over gezondheid.
*Claim onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie.